MATERYALLER

 

Sayma Pulları

Sınıf Düzeyi: 7.sınıf

Malzemeler: Renkli karton, hızlı yapıştırıcı, mıknatıs, makas, tahta kalemi, pergel veya tencere kapağı

Amaç: Bu materyalin amacı öğrencilere tam sayılarda toplama ve çıkarma işlemlerini daha somut bir biçimde göstermektir.

Yapılışı:

   İki farklı renk olacak şekilde istenilen miktarda renkli karton alınır. Bu iki renkten biri pozitif pulları, diğeri negatif pulları temsil eder. Kartonlardan pergel veya tencere kapağı gibi araçlar yardımıyla özdeş daireler kesilerek çıkarılır. Her daire makas yardımı ile tam ortadan bölünerek tahta kalemi ile bir yarısına + işareti, diğer yarısına - işareti yazılır. Daha sonra bu yarım dairelerin arkasına hızlı yapıştırıcı ile mıknatıslar yapıştırılır. Bu sayede sayma pullarınız sınıftaki akıllı tahtanın yüzeyinde sabit duracaktır. 
   
   Bu materyal ile sıfır çiftleri oluşturabilir, tam sayılarda toplama ve çıkarma işlemini daha somut bir şekilde öğrencilerinize anlatabilirsiniz. Bu materyal sayesinde tam sayılarda toplama ve çıkarma konusunu öğrencilerinizin daha iyi anladığını fark edeceksiniz.



(NET GÖRÜNTÜ İÇİN TIKLAYIN)






Mutlak Değer Apartmanı

Sınıf Düzeyi: 6.sınıf

Malzemeler: Mukavva, fon karton, silikon ve silikon tabancası, ip

Amaç: Bu materyalin amacı öğrencilere tam sayılar arasındaki uzaklığı somut bir şekilde göstermektir.

Yapılışı: 


   Mukavvadan üç boyutlu olacak şekilde beş katlı bir apartman yapılır. Burada apartmanın  kat sayısı öğrencinin isteğine bağlı olarak arttırılabilir. Mukavvaların sağlam tutması için yapıştırıcı olarak silikon kullanılır. Apartmanın bir yüzüne beş parça olacak şekilde fon kartondan kesilmiş şeritler yapıştırılır. Bu şeritlerin üstüne +2, +1, 0, -1, -2 sayıları yazılır. Bu sayıların her biri apartmanın katlarını temsil eder. Daha sonra apartmana öğrencilerin yeteneği boyutunda bir asansör yaptırılır. Asansör hareket ettirilerek tam sayılar arasındaki uzaklığa bakılır. Örneğin; -1. kattan +2. kata çıkmak için asansör 3 kat yukarı çıktığından bu iki sayı arasında 3 birim vardır.

   Bu materyal ile öğrencilerinize mutlak değer konusunu daha somut bir şekilde anlatacaksınızdır. Tam sayıların sıfıra olan uzaklığı öğrenciler tarafından daha iyi bir şekilde anlaşılacaktır.



Kesir Pastaları 

Sınıf Düzeyi: 5.sınıf

Malzemeler: Renkli mukavva, tahta kalemi, yapıştırıcı, maket bıçağı, pergel 
(ya da tencere kapağı), mıknatıs

Amaç: Bu materyalin amacı öğrencilere bütün, yarım, çeyrek gibi kavramların arasındaki ilişkiyi göstermektir.

Yapılışı: 

   Renkli mukavvadan pergel ya da tencere kapağı yardımı ile dört eş bütün daire kesilir. (İsteyen öğretmenlerimiz bu sayıyı arttırabilir.) Bu dairelerden biri bütün, biri yarım, biri çeyrek ve sonuncusu altıda bir parçalardan oluşacak şekilde ayarlanır. Tahta kalemi ile bu parçaların herbiri kaçta kaçı temsil ediyorsa üzerine yazılır. Parçaların arkasına akıllı tahtayı tutması için mıknatıs yapıştırılır. Yapıştırma işleminde dikkat edilmesi gereken nokta yapıştırıcının kaliteli olmasıdır. Sıvı yapıştırıcılar mıknatısları sağlam tutmayabilir. Yapıştırıcı olarak silikon kullanmanız materyali daha uzun ömürlü kullanmanıza imkan sağlayacaktır.

   Bu materyal ile öğrencilerinize kesirler konusunu daha somut bir şekilde anlatarak kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz. Öğrenciler bütün, yarım, çeyrek gibi kavramları daha rahat anlayabilecektir. Bu materyal ile parça ve bütün arasındaki ilişkiyi  zorlanmadan öğrencilere aktarabilirsiniz.




Kesir Makarnaları

Sınıf Düzeyi: 5.sınıf

Malzemeler: Deniz makarnası, maket bıçağı, cetvel, tahta kalemi

Amaç: Bu materyalin amacı öğrencilere birim kesir kavramını somut bir şekilde öğretmektir. Ayrıca kesirlerde toplama ve kesirlerde sıralama konuları da somut olarak ele alınır.

Yapılışı: 

   5.sınıfta birim kesirler konusu çok önemlidir. Öğrenciler bütün, yarım, çeyrek veya altıda bir kavramlarını tam olarak anlamlandıramadıklarından kesirler konusunu genelde sevmezler. Öğrencilerin gelecek yıllarda kesirlerle ilişkili konuların sorularını mantığına oturtarak çözmesi önem arz etmektedir. Bu sebeple birim kesirler konusu öğrenciler tarafından iyi anlaşılmalıdır. Bu materyal tam olarakta bu işe yaramaktadır.

   Bir adet deniz makarnası alınır(Bir adet deniz makarnası 150 cm olduğundan yeterli olacaktır.) Rengi açık tonda olursa görsellik açısından daha güzel olacaktır. Deniz makarnasından cetvel yardımı ile 24 santimetre olacak şekilde 6 tane bütün kesilir. Bu bütünlerden biri yarım, biri üçte bir, biri çeyrek, biri altıda bir ve diğeri sekizde bir parçalar için kullanılır. Bu durumda yarım 12 cm, üçte bir 8 cm, çeyrek 6 cm, altıda bir 4 cm ve sekizde bir 3 cm olacaktır. Yarımdan 2 parça, üçte birden 3 parça, çeyrekten 4 parça, altıda birden 6 parça, sekizde birden 8 parça elde edilir. Bu parçaların üzerine tahta kalemi ile kaçta kaçı temsil ediyorsa yazılır. 

   Bu materyal ile kesirler konusunun ham maddesi olan birim kesirler konusunu öğrencilerinize çok daha somut bir biçimde anlatacaksınızdır. Ayrıca kesirlerde toplama ve sıralama konularını anlatırken de kullanabilirsiniz.




Sayı Boncukları

Sınıf Düzeyi: 5.sınıf

Malzemeler: Karton pet bardak, ahşap çöp şiş, boncuk, renkli kağıt, yapıştırıcı

Amaç: Bu materyalin amacı öğrencilere dokuz basamaklı doğal sayıların okunuşunu, yazılışını ve sayı bölüklerini öğretmektir.

Yapılışı: 

   Dokuz tane pet bardak üçerli gruplar olacak şekilde ayrılır. Her grup üç bardaktan oluşacaktır. Birinci grup birler bölüğünü, ikinci grup binler bölüğünü, üçüncü grup milyonlar bölüğünü oluşturur. Gruplarda bulunan üçlü pet bardaklar ters çevrilerek renkli kağıtlara yapıştırılır. Bardakların altından çöp şişler batırılarak dikey bir konuma getirilir. Burada pet bardaklar çöp şişlerin dik durmasını sağlamaktadır. Daha sonra elinizde yeterli miktarda bulunan boncukları yerleştirdikten sonra istediğiniz sayıyı oluşturarak öğrencilerinize okutabilirsiniz.

   Bu materyal ile kısa bir süre içerisinde birden fazla örnek oluşturarak öğrencilerinize sayıları yazdırabilir ve okutabilirsiniz. Ayrıca öğrencilerin bölük konusunu daha rahat kavradıklarını göreceksinizdir.

(Tam Görüntü İçin Tıklayın)

Not: Bu materyal uygulama öğrencilerim Saniye YILMAZ ve Elif KARAKUŞ tarafından yapılmıştır.


Yorum Gönder